Värmlandsmamman

Barnen först och resten sen

För mig är det otroligt viktigt att barnen ska veta att inget är viktigare än dem. Och att om det kan upplevas som att något är viktigare måste det förklaras. Om jag kanske hade jobbat istället för att vara föräldraledig och Charlie frågat varför han inte kan vara ledig. Svarar jag då bara ”Mamma måste jobba” så kanske han tror att jobbet är viktigare än honom. Då är det ju viktigt att förklara att man behöver pengar, det får man genom att jobba och man får bara visst antal lediga dagar som man måste söka i förtid. Jag har fortfarande sagt att det inte går och varför utan att han tror att han är oviktig. Kanske börja med: ”Mamma hade gärna varit ledig med dig i dag, men mamma måste…”.

På samma sätt gör jag om jag måste sitta vid datorn, vid mobilen eller liknande. Håller jag t. ex på att kolla busstider brukar jag vara lite stressad. Då förklarar jag: ”Jag ska kolla när bussen går nu, när jag gjort det kan jag…” vad det nu är det handlar om. Slösurfande etc avslutas direkt ett av barnen behöver mig. TV kunde jag inte bry mig mindre om, dels är det oviktigt och är det något viktigt finns det alltid på play.

Vet ni vad som inte finns tillgängligt på play? Barnen. De växer upp för fort. En dag kommer det inte finnas några barnarmar som vill ge mig en ”god morgon-kram”. Det kommer vara tonåringar som säger: ”Men gedej mamma du är så pinsam!” eller smäller i dörrar. Det kommer vara vuxna som kommer hem och hälsar på över en middag för att berätta att de ska gifta sig eller få barn. Gud förlåte, de kan flytta till en annan del av Sverige. Eller ännu värre. En annan del av världen. Det här är inte för alltid. Men om tjugo år, då kanske jag tänker tillbaka på just idag. Vad kommer jag minnas? Jo jag kommer minnas en mysig frukost på kyrkan med Joakim där Mikael krossar ett glas (tredje glaset vår familj förstört för kyrkan!). Jag kommer kanske minnas regnovädret som Mikael sov igenom trygg mot mitt bröst. Jag kommer minnas hur Charlie försöker dra skämt. Jag kommer inte minnas vilka som deltog i Dobidoo, eller vem som vann Idol.

Mina barn är alltid viktigast. Den känslan borde alla barn få känna, varje dag. Alla människor behöver känna sig viktiga, framförallt barn. Det är nu vi skapar deras självkänsla och självförtroende.

12141776_10153302381268565_1146819826393032777_n

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats