Värmlandsmamman

Bilbarnstol

Mikael sitter fortfarande i babyskyddet. Jag skäms faktiskt över det. Jag VET ju att så fort de kan sitta utan stöd och passar i en vanlig bakåtvändstol (stol nr 2) så ska man byta, men vi har velat fram och tillbaka om vilken vi ska och liknande. Men idag fick det vara nog. Vi har en Britax Multi-tech till Joakim. Samma som Charlie hade. Den är bra på många sätt, men jag gillar inte alls huvudstödet. Charlie växte ur den innan han var fyra år och risken är enorm att Joakim också hinner göra det, för han är längre än Charlie var i samma ålder. Så istället för att nu köpa en ny stol till Mikael för att sen behöva köpa en ny till Joakim om ett år valde vi att beställa en ny stol till Joakim så Mikael får ta över hans. När Mikael vuxit ur Multi-techen har Joakim nog också vuxit ur sin nya stol så kan Mikael ta över den. Bilstolar är ganska dyra saker, så jag vill köpa rätt från början så att säga.

Jag funderade först på en Britax Two-way. Den har hög rygg, men den har sämre sidoskydd och är inte ”ombonad”. Den passar bäst för äldre barn som oftast inte somnar i bilen och liknande. Joakim somnar ju fortfarande i bilen ganska ofta så den blir lite fel. Så då föll valet på Axkid. Framförallt deras Minikid. Det blev också den vi bokade. Fördelen med den är att den är liten i sig själv även om den klarar långa barn. Eftersom vi ska ha stolen i framsätet är det bra med så liten som möjligt tänker jag.

Vi var till Köp Barnvagn. Vi har tur att vi har nära till den butiken! Vi kommer in och går och kollar. Joakim provsitter stolen och han sitter bra i den. Vi går och hämtar en personal.

Personal: Ja, vilka behöver hjälp?
Jag: Vi vill kolla på bilbarnstol. Åt honom *pekar på Joakim*
P: *lite tveksamt och frågande* jaaa?
J: Vi funderar på Axkid Minikid, visst ska den vara väldigt lång i ryggen?

Direkt blir personalen glad och tar fram Axkid samt en Britax Max-way och säger att dessa två är de med längst rygg. Hon hämtar ett måttband och mäter. Enligt hennes mätningar, som kanske inte är exakta, så är Axkiden ca 3 sm högre, vilket är ganska mycket ändå! Vi väljer att boka en sådan och säger:

Jag: Ja, vi vill ju ha den med högst rygg så han kan sitta bakåt så länge som möjligt. Han är ju så lång!
Personal: Ja, det är ju det bästa. Jag var lite orolig att ni ville ha en framåtvändstol och tänkte ”nu kommer jag få förklara det här igen”.

Alltså. Jag är en person som nördar in mig i ett ämne. Om det sen är barnvagnar, bilbarnstolar, barnmat, sömnad, virkning eller matlagning spelar ingen större roll. Ska jag ha en bilbarnstol så googlar jag. Jag frågar runt. Jag pratar med andra föräldrar. Jag VET och har vetat sedan Charlie var en månad gammal att rekommendationerna är fem års (de var fyra år då) bakåtvänt åkande. Gärna mer. Men även en person som inte nördar in sig i ämnet får veta just samma sak. Alla hemsidor som säljer bilbarnstolar säger att man ska ha dem bakåt så länge som möjligt, men minst fem år. Samma med fysiska butiker. Det pratas om det i föräldragrupper och liknande. Därför är det svårt för mig att förstå hur man vänder sina barn för tidigt. Det är en sak om barnen växer ur alla bilbarnstolar vid tre års ålder. Då har man ju inget val. Men de som vänder trots att det finns plats kvar i stolen. Eller större stolar.

Ja. Det är skitjobbigt att montera den där jävla stolen. Den är inte lätt att flytta med när en kompis ska hämta ungen på förskolan. Den tar en enorm plats i bilen. Det är ganska dyrt att köpa en ny stol för att den gamla är urvuxen.

Men det finns något som är jobbigare. Det är att förlora sitt barn. Det är nog ännu jobbigare att ständigt leva med: ”Hen kanske hade överlevt om hen suttit i en bättre stol”. Ska vi också prata pengar så kostar ett barns dödsfall betydligt mer än den dyraste stolen på marknaden. Arbetsbortfall, begravning, gravsten etc. Jag lägger hellre de pengarna på en säker bilstol. Men det kanske bara är jag.

Tänk en gång till innan du vänder framåt. Är alla stolarna urvuxna så är de. Då finns inget att göra. Men handlar det om att det är jobbigt, tänk en gång till. Och kanske en gång till efter det om inte första gången räckte. Jag har redan ångest över att vi kanske inte kommer kunna ha Joakim bakåt i fem år. För att stolen kanske blir för liten.

Och står du där med en sexmånaders och ska köpa stol nr 2? Köp en med lång rygg. Då slipper du köpa en ny senare. Då spar du pengar.

220530

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sssIsceKd6U[/youtube]

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats