Värmlandsmamman

Det här med att kalla gravida för tjocka

För nån vecka sedan hämtade jag ut en babybox. I den var ett nummer av en tidning. Ni vet ett sånt där mininummer för att man ska få mersmak av tidningen. Någon mersmak fick jag inte. Däremot har just den här tidningen (minns inte ens vilken tidning det var, gravidhjärna) en ”duell” där två stycken föräldrar/familjer får uttala sig om en fråga. Det är alltid en fråga som delar föräldrar i två läger och det är alltid en som säger ja och en som säger nej. Tidigare frågor har varit t. ex genusneutrala kläder etc. Nu handlade det om huruvida man ska kalla gravida kvinnor för tjockisar eller inte. Jag kunde inte hålla med ja-sidan överlag.

Enligt mig ska man vara jäkligt försiktig med att kalla gravida för tjockisar. Eller ja, du borde inte göra det alls. Faktiskt. För du vet inte alls hur den kvinnan mår. Jag t. ex är lite ”mysigare” än vanligt. För min kropp passar en vikt på 65 kg ungefär. Väger jag runt 60 (vilket jag gjort) ser jag ut som en anorektiker på överkroppen och en jäkla massa höfter. Så ja. ca 65 kg är det ”finaste” för mig, enligt mig. Då är jag nöjd. Jag kan leva med en vikt på 70 kg. Sen blir det jobbigt. Sen tycker jag att jag är lite ”mysig”. När jag blev gravid vägde jag runt 78 kg. Ni hör ju själva. Jag var inte helt nöjd med kroppen då. Nu har jag inte vägt mig på ett tag. Men jag gissar, med tanke på bebis i magen, fostervatten, massa godisätande etc att jag väger mer än så just nu.

Lägg då till humörsvängningar (yes, de finns. Massor!). Dessutom har jag en ”liten” mage. Andra kan dölja magen till vecka 13 med bylsiga tröjor. Jag kan fortfarande, i v. 27 dölja magen i en bylsig tröja. Så jag vet att jag inte har en gigantisk mage. Så skulle någon kalla mig för tjockis så skulle jag inte tro att det handlar om magen.

Sen kanske jag är förskonad från det då jag som sagt är lite ”mysigare” än vanligt och att jag har en liten mage. Men jag vet mammor som sagt att de inte vill bli kallade tjocka av sina familjemedlemmar och blir skrattade i ansiktet. Det är väl ingen jäkla mänsklig rättighet att kalla gravida kvinnor för tjocka? Varför gör man det ens? Funkar det inte bättre med: ”Åh nu börjar magen synas!”, ”Vilken fin/mysig/rund mage du fått” eller liknande? Är det så jäkla svårt?

Och nej, jag kan absolut inte hålla med ja-sidan i debatten i tidningen. För att det var en ung (ja jag vet, jag är också ung), smal, vältränad kvinna. Klart som fan att hon inte lär ta åt sig. Men ta mig då, som aldrig varit vältränad, med ett bmi som säger övervikt. Med psykiska besvär. Japp, jag kommer ta åt mig. Och grejen är den att du inte vet hur personen kommer ta det. Så skit i att utsätta dig och henne för det.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats