Värmlandsmamman

Att tänka på när du köpt en ny sjal

Idag kom mina sjalar jag beställde förra veckan. Det är en lite jobbig känsla när det kommer hem två sjalar samtidigt som man redan startat tvättmaskinen med annan tvätt.

eng_pl_Little-Frog-woven-wrap-Linen-Agate-Choco-II-S-3-6-m--2151_4

Det är nämligen så att när man köpt en vävd sjal ny måste den tvättas innan den kan användas. Helst av allt ska man inte ens prova den innan. Det är nämligen så att väven sätter sig först när man tvättat sjalen. Använder man innan dess kan trådarna flytta på sig och blir det riktigt illa är sjalen inte säker att bära i. Så man ska alltid tvätta en ny vävd sjal!

När den väl är tvättad så ska det bli stryktorr innan det är dags att stryka den! Dels för att en slät sjal är finare än en skrynklig, men även för strykning gör sjalen mjukare. Nya sjalar är oftast lite hårda och behöver mjukas upp lite. Detta kallas ofta för att ”bryta in” sjalen, från engelskans ”breaking in”. Att stryka är det första knepet för att bryta in dem, bäst blir det med ångstrykning. Att mangla ska också kunna hjälpa. Men att stryka brukar oftast inte räcka, utan man behöver fortsätta ”misshandla” sjalen. Man kan fläta den, ha den som hängmatta till större barn eller tvinna den. Man kan också sitta på den eller ha den i sängen.

Hur mycket man behöver bryta in beror på märke, tjocklek och material. Nu köpte jag två olika blandningar. Dels en med bomull/lin och en med bomull/bambu. Den första är tuffare att bryta in, men den är istället väldigt stark. Även om den inte är så tjock så är den avlastande. Den senare är istället väldigt mjuk redan från starten. Visst behöver den också brytas in, men den är tillräckligt mjuk för att kunna användas med en gång och på så sätt brytas in. För att använda sjalen är också ett sätt att bryta in den.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BzUathSdBjY[/youtube]

Som ni märker är det lite jobb med att få en vävd sjal perfekt, och det är därför nya sjalare oftast rekommenderas att köpa en begagnad sjal. För saken är den att en vävd sjal som är behandlad på rätt sätt är ofta värd lika mycket som den kostade som ny. Positivt för den som vill sälja sin sjal och det gör även att man är mer villig att testa olika sjalar. Negativt för den som är ute efter en ”billig” sjal att prova, för inte ens de billiga sjalarna sjunker i värde så mycket som de som letar efter en jättebillig sjal skulle önska.

Sen ska man komma ihåg att sjalar inte är särskilt dyra om man tänker på det. Eller ja, det finns i alla prisklasser. Jag köpte från Little Frog, mina två sjalar med frakt kostade 890 kr ungefär. 800 kr för två sjalar om man räknar bort frakten. Då köpte jag förvisso andra handssorteringen, men hos Little Frog brukar man sällan se vad det är som är ”fel” och det är aldrig något som påverkar säkerheten av sjalen. Jag tycker i alla fall det är riktigt prisvärt. Sen självklart finns det dyrare sjalar också, men då är det ofta i en limiterad upplaga eller så är det bättre material. Självklart är kammad egyptisk bomull dyrare än vanlig etc.

Hoppas detta var till någon som helst hjälp. Jag älskar att prata om sjalar, och då kan jag inte ens särskilt mycket om dem! Jag lär mig något nytt hela tiden faktiskt, och det är också himla spännande.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats