Värmlandsmamman

Första skoldagen

Idag började vi tidigt. Klockan nio var jag och Charlie hos frisören där han fick klippa topparna lite. Jättebra frisör som lyssnade på våra önskemål. Charlie drömmer ju om hår lika långt som Rapunzel så jag fick förklara att hon skulle klippa så lite som möjligt, bara det som var slitet. Och nog klippte hon så lite hon kunde. Jag vet ju ATT hon klippte för det hamnade ju hår på golvet, men det syns inte på håret. För att hon enbart tog de kluvna topparna. Jag tror inte ens Charlie ser någon skillnad om jag ska vara ärligt, vilket är bra. Han fick några rosa slingor också :)

Sen gick vi till BR leksaker där Charlie fick välja ett pennskrin. Jag lovade honom det förra veckan som en uppmuntran inför skolstart. Självklart var det han mest ville ha slut så han fick välja ett annat, men det gick tillslut. Vi gick sedan mot bussen och åkte till skolan där första skoldagen skulle äga rum :) Charlie ville att jag skulle följa med in och jag hade innan lovat honom att jag stannar så länge han vill så jag fick vara med. De fick lära känna alla lokaler, hitta sina lådor, sina platser etc. Jag tyckte det funkade jättebra.

Det enda som oroar mig är att Charlie kanske inte kommer motiveras fullt ut. Läraren pratade om att de skulle lära sig hur alla bokstäver låter, ser ut och hur man skriver dem. Det där kan ju Charlie redan (även om han självklart behöver öva på att skriva bokstäverna). Han vill ju lära sig läsa och skriva. Han är så nära att knäcka koden så det finns inte. Han kan redan ljuda ihop många ord, både för att läsa och skriva. Det verkar dock som att många klasskamrater var på samma nivå, så de kommer nog tvingas anpassa undervisningen därefter.

På många sätt tror jag Charlie hade kunnat börja första klass idag. Det enda som talar emot det är att han knappt kan sitta ned och fokusera sig i en kvart. Hade det inte varit för det så hade förskoleklass varit onödigt. Det kanske låter som skryt, men det är det inte. Det är bara så det ser ut. Han kan läsa lite, han kan skriva lite, han kan räkna. Så jag hoppas verkligen läraren kan möta barnen där de är. Det som talar för det är att just den här läraren innan varit på förskolan. Hen har inte haft förskoleklass på många år (om någonsin), vilket gör att hen inte har ett fast ”Så här har det alltid varit”-tänk.

Jag är imponerad över Charlie i alla fall. Han rättade sig snabbt i ledet. Han är ju bara sex år, så som många andra så pratade han utan att räcka upp handen och hade svårt att sitta still, men han skötte sig verkligen jättebra. Jag är så himla stolt över honom att det finns inte. Trots att han bara gått fyra dagar på fritids och en dag idag så har han redan kompisar i klassen. Såg till och med ut som att han skaffat sig en ”bästis” :)

Just de lokalerna förskoleklassen håller till i är nybyggda och verkligen superhärliga. Charlies ”klassrum” består av bord och stolar. Sen går man utanför den dörren så kommer man till en ”myshörna” där det finns en stor matta där de har samling och plats för lekar. Sen hade de även ett litet grupprum. I Charlies klass går det 15 elever. Ni hör ju! 15 ELEVER! Hade vi valt den kommunala förskolan hade det kanske varit 25 elever. Det gör väldigt mycket.

Själva utemiljön såg först inte ut som något roligt alls. Jag såg två gungor och en rushkana. Funderade över hur tusan det skulle funka. Det är ju 3 förskoleklasser som ska dela på utrymmet. Sen rundade jag knuten och hittade en STOR gräsmatta. Helt klart får det plats tre förskoleklasser där! Dock ingen rolig skolgård att som lärare försöka hålla koll på eftersom den går som i ett ”L”.

Men trots våra tusentals fjärilar i magen så gick dagen jättebra och Charlie ser fram emot morgondagen som blir en ”riktig” skoldag. 8:30-14:00 ska han gå, tror det kommer passa honom som handen i handsken. Han blir så himla uttråkad av att komma hem vid 12:15 och försöka underhålla sig själv medan alla kompisar är på fritids. Självklart försöker jag underhålla honom också, men vad tror ni är roligast. Leka med mamma eller leka med jämnåriga kompisar? Jo just det ;)

11898738_10153199343953565_4054037993420673950_n

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats