Värmlandsmamman

Inte lätt att vara liten

Det märks på Joakim att han verkligen saknar Charlie när Charlie inte är här. Det här är första veckan som han ropat efter honom. Flera gånger. Vi har ju ändå försökt förklara för Joakim att de har två olika pappor och att ibland är Charlie hos sin pappa. Men stackars Joakim vill ju alltid ha sin storebror nära såklart.

Det var förra veckan roligt att se hur mycket Joakim härmar Charlie. Vad Charlie än gjorde så gjorde Joakim likadant, även om det handlade om småsaker. Just där och då passade jag på att förklara för Charlie att han är Joakims stora idol och att Joakim vill vara som han. Stoltheten som sen lyste i Charlies ögon var fantastisk att se. Att han var någons förebild, att någon älskar honom så mycket att den vill vara som han. Han växte lite den dagen. Han berättade också stolt för Jimmie: ”Jimmie, vet du vad? Allt jag gör vill Joakim göra!”. Det var himla viktigt för honom helt enkelt.

Jag kan ju känna igen det där själv. Jag ville göra allt som mina syskon gjorde. Problemet var bara att min syster är 9 år äldre än mig och min bror var 8 år äldre än mig. De tog sig ofta an mig ändå, men ibland ville de ju faktiskt bara få vara med jämnåriga. Vilket är helt förståeligt. Det blir lättare när det är en mer rimlig åldersskillnad. Och även om den inte märks just nu kommer den göra det senare såklart.

Det var först när min pappa träffade sin nuvarande fru som jag fick förstå vad det här med jämnåriga syskon innebär. Jag brukar säga att jag var ett sladdbarn åt båda hållen, mellan mig och min storebror var det åtta år och mellan mig och min lillebror är det sju år. Sen kom pappas fru in i bilden och med sig hade hon sina två barn. Hennes dotter är 11 månader äldre än mig och under en period var vi väldigt tajta. Då fick jag känna på det här med jämnåriga syskon. Och jag hoppas att mina barn ska få känna på detta. Charlie har det ju redan till stor del med tanke på att han har ett syskon hos sin pappa som bara är 1½ år äldre.

Jag säger inte att syskon är viktigt, men hjärtat svämmar över med kärlek när man ser kärleken mellan syskon.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats