Värmlandsmamman

Lite mer nörderi om bärsjalar

Jag är långt från en expert om bärsjalar, men jag låtsas gärna som att jag är det! Fördelen med mig är att jag är fullkomligt ärlig men hur mycket jag vet eller inte vet.

En vävd bärsjal kan kosta allt från 200 kr upp till flera tusen kronor. Nu tappar ni hakan, jag förstår. Men jag vill förklara. De dyrare sjalarna görs oftast i en väldigt begränsad upplaga, med dyrare material och ibland även handvävda. Det finns kanske ibland viss ”hype” som jag kan tycka är jobbig. Men oftast verkar det som de dyrare sjalarna är de bästa sjalarna. Men, man måste inte köpa en sjal för 2000 kr för att kunna sjala. Det går lika bra med billigare sjalar.

trikamikael

Trikåsjal (notera att man INTE ska ha byxor med inbyggda strumpor på när man bär, jag visste inte detta här tydligen)

Till den första tiden är en trikåsjal toppen. Du kan knyta den på morgonen och ta i och ur bebis som du vill. Du kan knyta den innan du åker till affären och stoppa i bebisen när du kommer fram istället för att knyta inne på ICA eller liknande. Det finns två negativa saker med den. Dels att den börjar kännas ostadig vid 7-8 kg (vissa klarar att använda den längre såklart) och dels att man måste ha tre lager tyg över barnets rygg. Det kanske inte låter så jobbigt, men på sommaren t. ex känns det kanske onödigt varmt. Då kan man satsa på en tunnare sjal som är svalare. Skulle jag få fler barn finns det bara en enda trikåsjal jag skulle investera i, nämligen en Ulltrikåsjal från Sjala. Det är ett svenskt företag och sjalen funkar även för toddlers på 10+ kg. Du kan fortfarande, så vitt jag vet, inte använda den för ryggbärande, men det låter ändå som en perfekt trikåsjal! Den är dyrare än de andra trikåsjalarna, då den är gjord i 100% ull, men jag är övertygad om att den är värd det. Notera att jag fortfarande inte testat den, men jag är ändå övertygad om det efter att ha hört många andra prata om den.

DSCN1165

Vävd sjal

När det är dags att överge trikån eller för att man vill kunna knyta på rygg, vilket man inte kan med trikå, är det till vävd sjal man ska bege sig! Du kan självklart ha vävd sjal som första sjal också. Skillnaden är att du inte behöver tre lager tyg över bebisen (du ska helst inte ha tre lager tyg med vävd och liten bebis) och att du inte knyter den i förväg. Det är lite svårare att lära sig, men det är värt det då det är skönare att bära tyngre barn i vävd sjal.

Vävda sjalar kommer i många olika blandningar, olika mönster och olika märken. Vissa dyrare och vissa billigare. Det bästa är oftast att börja med en sjal i 100% bomull. Lätt att tvätta. Vill man testa en ”billigare” sjal är Yaro, Little Frog och Girasol bra märken att börja titta på! Annars finns det självklart många olika märken att titta på, men där kan man börja i alla fall.

Viktigt att tänka på om man köper en helt ny sjal är att den måste tvättas innan användning. Inte ens provas innan. För det första är väven inte fixerad fören man tvättat den. För det andra så kommer den fixeringen förändra sjalen ändå så ett provknyt gör ändå inte att man får en uppfattning om hur sjalen är att sjala med. Om man upprepat använder en otvättad sjal kan den skadas. Så tvätta direkt! Tvätta dessutom med ett flytande tvättmedel och inget sköljmedel. De flesta som köper begagnade sjalar vill ha parfymfritt, så vill man kunna sälja den senare kan det vara bra att dessutom ha oparfymerat tvättmedel. Det finns självklart de som köper sjalar som är tvättade i parfym också, men det är vanligare att oparfymerat önskas.

11403063_10153139650338565_5669692136480655202_n

Mei tai (kunde med fördel ha knutits högre upp dock!)

Man måste ju inte ha en bärsjal, det finns många fina bärselar också. Det har jag redan skrivit massor om. Jag rekommenderar att man provar först för de är olika. Gärna låna ett par dagar om man kan. Det finns också Mei Tai som är en blandning mellan sjal och sele. Jag gillar den för att du kan göra olika avslut, framförallt bra när du ska bära på rygg! Men även där känner jag att det är bra om man provar olika. så man vet hur mycket stoppning man vill ha midjan, om man vill ha vadderade axelremmar eller om de ska vara utbredbara etc.

11756480_10153124396518565_1125452099_n

Bärsele

Det finns många alternativ och jag tror alla människor kan hitta något som passar dem. Både till utseende, avlastning och plånbok!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats