Värmlandsmamman

Dags att planera dop

Både Charlie och Joakim är döpta och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Jag har alltid sagt att jag döper barnen, sen får de välja själva hur de gör. Om de vill konfirmera sig eller inte. Om de vill gå ur kyrkan eller inte. Om de vill konvertera till en annan religion eller inte. Det är helt upp till dem. Jag vet att det finns många sätt att se på saken, men vi väljer att döpa barnen. Ingen av papporna har varit emot det, vilket är tur för mig.

Charlie döptes när han var ca 4 månader gammal. Det var lätt att planera, vi helt sonika tog en dag som passade oss och bjöd in släkt och vänner. De som åkte längst var våra vänner från Örebro. All släkt bodde i Värmland så det var otroligt simpelt. Vi bokade dessutom god tid i förväg så alla kunde hålla datumet öppet. Jag tror att alla som blev inbjudna kom. Vi bjöd på smörgåstårta som Charlies farmor gjorde åt oss och bullar jag bakat med grannen dagarna innan. Några köpekakor var det nog också skulle jag tro.

1936565_1131542328996_4840725_n

Joakim döptes när han var runt fyra månader han också. Där tog planeringen däremot mer tid. Först skulle det anpassas så Jimmies föräldrar kunde komma. Det är inte schysst att be någon åka 50 mil för bara en helg. Så vi fick två datum av dem som skulle passa dem. Ett datum fick vi utesluta då det inte passade med hur vi hade Charlie. Visst är det enkelt att bara byta helg eller så, men med Charlie är förberedelse viktigt så vi ville ha honom innan dopet också. Så vi bokade den enda helgen som passade. Vännen från Örebro kom än en gång, men inte var det så att hon var den som åkt längst, det var makens mamma, pappa, mormor och morfar. Nästan alla inbjudna kom, maken bjöd in några kompisar som förståeligt nog inte kunde komma då det är väldigt långt att åka för ”bara” ett dop, framförallt om man inte har semester vid tillfället. Men jag sa åt honom att i alla fall skicka inbjudningarna så att de visste att han ville att de skulle komma. Jag vet inte om det var fel av mig. Vi bjöd på en smörgåstårta vi slet med dagen innan. Den var jättegod och räckte inte alls så långt som vi trodde så den tog helt slut. Jag har svårt för hemmagjorda smörgåstårtor, men den var riktigt god och vi har till och med fått göra den till min lillebror en gång. Resten var köpekakor och köpebröd.

1017680_476337949119068_1311075620_n

Nu är det dags för dop igen. Mikael lär vara 4-5 månader, jag har så dålig koll för tillfället. Planeringen är på gång. Vi har en enda helg som passar på hela sommaren. Så på måndag ska jag ringa kyrkan och boka tid. Jag vet inte riktigt vad vi gör om de inte har tid. Det finns ju andra kyrkor såklart, men vill gärna ha Boda Kyrka. Det är nämligen kyrkan jag är döpt och konfirmerad i samt min bror är begraven vid.

1936565_1131543289020_2326597_n

Fina vännen Ida som varit med på bägge dopen<3

Det är mycket att planera nu. Jag borde vara mästare på planering av dop tycker jag, men det är jag inte. Har ni några klockrena tips? Vad var det bästa med era barndop?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats