Värmlandsmamman

Det här med att vara pedagogisk

En klok människa har sagt att man inte ska säga ”nej” eller ”inte” till barn. Det är väl himla smart kan man tycka, men det är ju så lätt att hamna i ett spår där man säger nej eller inte. Det är betydligt lättare att säga ”nej” än något annat ord faktiskt.

Till Charlie säger jag nog 50/50. Ibland säger jag ”nej” eller ”inte” och ibland säger jag ”En annan dag” eller liknande istället för ”nej”. Men alla mina exempel jag kommer på innehåller ju ordet ”inte”, så jag är nog inte så duktig på det där ;) Det blir nog mycket ”är det inte bättre att göra det imorgon?”. Så ja, jag är bättre på att undvika ordet ”nej” än ”inte”. Men det funkar i alla fall. Men det är så lugnt med Charlie nu. Visst har han ofta lite gröt i öronen och visst är han full i bus. Men inte mer än vilken annan sexåring som helst. Och inte mer än man klarar av.

Joakim däremot. Där är det VÄLDIGT viktigt hur man uttrycker sig. Det funkar inte med: ”Klä på dig nu, vi har bråttom” utan man får säga ”Om du klär på dig snabbt så hinner vi med bussen” eller liknande. Jag fastnar i situationer där jag får omformulera en mening fem gånger innan jag hittar ”rätt”. Sen tänker jag alltid ”det här ska jag minnas till nästa gång”. Men det gör jag inte. Kan ta ett exempel från igår när Joakim ville flytta min telefon från bordet till stolen på öppna förskolan.

Joakim: Mamma telefon ligga stolen!
Jag: Nej jag vill att den ligger på bordet. (funkade ju inte, jag sa nej!)
Joakim: Mamma telefon ligga stolen!
Jag: Är det inte bättre den ligger på bordet? (funkade inte, jag använde ordet inte…)
Joakim: Mamma telefon ligga stolen!
Jag: Jag vill att den ligger på bordet. (funkade inte, varför skulle min vilja vara mer värd än hans?)
Joakim: Mamma telefon ligga stolen!
Jag: Men tänk om någon sätter sig på den? Det är bättre den ligger på bordet.

BINGO! Det funkade minsann. Men jag lär inte komma ihåg det nästa gång. Samtidigt känner jag att det viktigaste är att inte att göra rätt med en gång. Det viktigaste är viljan att göra rätt och att inte ge upp. Av någon anledning känner jag mig betydligt mer lugn den senaste tiden och har betydligt mycket mer tålamod.

Med detta sagt ska jag lägga mig i soffan och vila min onda rygg…

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats