Värmlandsmamman

Det här med bilstolar

Jag ska göra mitt yttersta för att i det här inlägget inte låta dömande. För jag är inte det, jag tror bara inte alla är lika pålästa som mig och det är synd.

Det finns många barn idag som åker i ”fel” bilbarnstol. Eller åker utan för tidigt. Man kan dela in bilbarnstolar i tre kategorier.

Stol nummer 1, kallas även babyskydd. Det är en liten bärbar stol. Funkar från nyfödd till 6-12 månader. Den ska användas till barnet kan sitta själv och når upp till bälteshålet på stol nummer två. Om detta är uppfyllt finns ingen anledning att fortsätta med babyskydd. Det brukar sägas att det är säkrast att färdas så upprätt som möjligt, så när barnet vuxit i stol nummer två är det säkrast att byta. Framförallt i Sverige där stol nummer två fortfarande är bakåtvänd. I andra länder där man direkt byter till framåtvänt åkande är babyskyddet säkrare.

Stol nummer 2, den kallas jag för bakåtvänd bilbarnstol. Det finns en uppsjö av olika stolar och jag har bara erfarenhet av Britax Multi-tech och Axkid Minikid. Det finns många fler modeller. När man väljer stol bör man välja en rymlig stol. Dels att den har hög rygg och dels att det är lätt att ge barnet benutrymme. Axkid Minikid är ett bra exempel då den har hög rygg samt att kanterna på stolen är låga så det blir bekvämt för barnet att sitta skräddare. När Charlie var liten var rekommendationerna att man skulle färdas bakåtvänt till minst fyra års ålder men gärna längre. Nu har det ändrats och de flesta säger minst fem år men gärna längre. Rent tekniskt sett är bakåtvänt åkande det säkraste. Så om din sexåring får plats i stolen är det säkrare än en framåtvänd bilbarnstol. Så bara för att barnet blivit fyra eller fem så måste man inte byta. De allra flesta rekommenderar ändå att barnet åker bakåt så länge barnet får plats i stolen. Växer barnet ur stolen innan fyra års ålder bör man köpa en större bakåtvänd stol, t. ex Britax Twoway. Det är ingen stol man väljer till bebisar oftast då den inte är så ombonad. Men till större barn funkar den oftast. Det finns även andra stolar som fungerar länge. Det kanske känns som mycket pengar för bara ett år eller så, men skulle ni krocka tror jag ni uppskattar att ni la den summan ändå.

Det finns bakåtvända bilbarnstolar som kallas vändbara. De är också godkända för framåtvänt åkande. Men man ska inte vända stolen. Det känns kanske bra att spara lite pengar och slippa köpa en framåtvänd stol senare, men det är inte det säkraste för barnen. Jämför det t. ex med en mobilkamera. Det är en mobiltelefon med en kamera i. Den kameran är sällan lika bra som en riktig kamera, men det har kompromissats till att fungera. Mobiltelefonen är fortfarande lika bra! På samma sätt är det med kombistolarna som går att vända. Den funkar utmärkt som bakåtvänd stol. Men inte som framåtvänd. Det är en kompromiss. Så om barnet sitter som bäst i en vändbar stol, köp den såklart. Men vänd den aldrig. Den är för tung och ger skador på barnet vid en krock.

Stol nummer tre, bältesstol brukar oftast se ut som en bälteskudde med rygg på. Det finns också många olika modeller och där måste man kolla så den passar i bilen och att den passar barnet. Bältet måste hamna rätt. Barn som precis bytt från bakåtvänt åkande är för små för att ha enbart kudde, ryggen behövs för att leda bältet rätt över axeln. Barn bör sitta på kudde till de är 10-12 år.

Med bilbarnstolar tänker jag alltid att bara för att barnet är stort nog så betyder det inte att barnet ska ha. T. ex är Joakim tillräckligt lång och tung för att åka i en bältesstol. Men han ska inte åka i en. För han passar fortfarande utmärkt i sin bakåtvända stol och det är säkrare. Det är många som vänder sina barn vid 3-3½ års ålder. Varför vet jag inte, men det finns säkert många anledningar. Kanske har man ett åksjukt barn eller liknande. Men för mig, som är hyffsat påläst, finns det inte på kartan att tumma på barnens säkerhet så länge det inte är ett måste. Fortfarande, jag dömer ingen. Det här är mer ett sätt att dela med mig av vad jag lärt mig! Min man tycker ju att Joakim borde byta snart eftersom han trängs med benen, och jag förstår tanken. Men hellre att Joakim vid en krock bryter benen än nacken. Så tänker jag i alla fall.

Så ska man köpa sin stol nummer två nu tycker jag man ska kolla efter en med hög rygg. Så man inte riskerar att vända för tidigt för att man inte har råd med en ny stol. T. ex någon av Axkids stolar eller Britax Maxway som några exempel. Det mesta av tiden krockar man inte, men om man väl krockar vill man ändå att barnen ska sitta så säkert som möjligt.

220530Axkid Minikid, sådan vi har!

Jag tror att de barn som vänder tidigare inte fått rätt information. För det finns till och med affärer som säljer stolar som rekommenderar att vända framåt istället för att köpa en större bakåtvänd stol. Och man vill ju gärna lita på de som säljer stolarna, vilket är förståeligt. Mitt tips är att gå med i FaceBook-gruppen ”Bilbarnstolar!” om man funderar på det här med bilsäkerhet, där finns många som är betydligt mer pålästa än mig som kan tipsa om vilka stolar man ska titta på, hur de sitter i olika bilar, vilka stolar man ska undvika och så vidare. Lita inte blint på personalen är ett tips från mig.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats