Värmlandsmamman

En tid med tygblöjor – utvärdering

Nu har vi ju inte hållit så så jäkla länge med tygisar. Men jag trodde verkligen jag läst på ordentligt. Köpte mina första 14 blöjor, 10 nya och fyra begagnade. Dubbla inlägg till alla. Så jag stoppade ju alla pockets med dubbla inlägg. Visst det blev bylsigt, men inte värre än att kläderna fortfarande gick på och sonen fick en väldigt söt rumpa :P Hade läst att man skulle byta blöja minst varannan timme så det gjorde jag. Tyckte det var underligt att inläggen knappt var blöta men fortsatte med mina dubbla som jag bytte varannan timme…

Idag bestämde jag mig för att bara packa ett inlägg i varje. Betydligt smidigare, antagligen skönare och nu förstår jag varför man måste byta varannan timme ;) Så nu får det bli ett inlägg per blöja, dubbla om man ska iväg en längre sväng, ut i pulkabacken eller liknande. Jag tror just mina microfiberinlägg är ganska tjocka också, då räcker det med en. Jag har ett tunnare bambu, det kommer jag nog inte använda ensamt. Jag har också märkt att fleece är ett väldigt bra torrskikt. Hela inlägget var blött förut, men fleecen och huden var helt torr. Är dock sugen på att testa någon form av torrskikt som är naturmaterial istället. Nu verkar Joakim inte ha något emot syntet mot huden, men ändå.

Vi har också testat, förvisso bara idag, RetroPi, vilket är ett svenskt märke som är tillverkat i Kina med bättre villkor är t. ex Alvababy och liknande som jag också köpt (ja, jag skäms, men plånboken fick styra lite). RetroPi är en blöja som är all in one. De andra blöjorna jag har är pockets, vilket innebär att de har en ficka som man fyller efter önskemål. En all in one (AIO) är redan ”färdig”. Just RetroPis är med två ”tungor”som man lägger på varandra. De sitter fast i blöjan, en fram och en bak. Fördelen är att det är två tunnare inlägg som gör att det torkar fort. En AIO brukar ta lång tid på sig att torka, men dessa torkar snabbare än mina pocketinlägg i microfiber, trots att de ska torka fortare än bambu. För RetroPi består av ett lager microfiber omgivet av bambu. Så närmast huden är bambu och inuti är microfiber.

Jag är än så länge ganska nöjd med RetroPi. Trots att de bara är tvättade en gång och därför inte har maximal uppsugningsförmåga ännu, så höll de tätt i minst två timmar. Till och med när sonen druckit massa saft till maten. Det är lite trixigt att få till inläggen, men det lär man sig nog. Jag tycker det är lite skiftande kvalité. Knapparna som man använder för att ställa in storleken var riktigt tröga på vissa blöjor men inte på andra osv. Men jag är ganska nöjd än så länge och de verkade passa Joakim och jag gillade att det var fina skarpa färger.

Vi väljer tygblöjor främst för det ekonomiska. Tyvärr. Det är inte miljön jag tänker på i första hand, även om det är väldigt positivt att det hjälper miljön också. Detta gör att jag är inte jättekinkig när det kommer till material. Men tänker inte köpa mer fleece i alla fall, trots att det är bra torrskikt. Det är ju problematiskt att naturmaterial inte heller måste innebära att det är bra för miljön. T. ex bambu diskuteras det ju om huruvida det är bra eller inte vid framställningen. Så jag väljer att tänka att vi med våra tygblöjor skonar miljön lite i alla fall. Man kan alltid bli bättre, självklart. Men det kan man ju alltid?

Vi kommer fortfarande behöva en drös med blöjor till om det ska vara två blöjbarn hemma, så nästa inköp blir nog att testa några Poops! och se om de passar oss. De är lite dyrare än RetroPi, men förutom knappar och yttertyg består de enbart av naturmaterial och bomullen är om jag inte missminner mig ekologisk (för oekologisk bomull kan ju också vara en riktig bov!). Så, köpa några, testa och sen kanske köpa en set av deras blöjor, de har bra mängdrabatt :) Men innan jag köper tolv på ett bräde vill jag allt testa dem ordentligt.

Jag trodde att tvättandet och allt det där skulle bli jättejobbigt. Men det är faktiskt inte så illa. Man fyller tvättmaskinen, kör den, hänger upp blöjorna. Då är det jobbigare att gå till affären, köpa blöjor och sen gå ut med soporna (nu ska vi inte låtsas att jag gör allt det själv). Man kan med fördel köra annan tvätt samtidigt, t. ex underkläder och lakan som man ändå vill köra i 60 grader. Man tvättar ju inte blöjorna en och en, framförallt inte hemma hos oss där vi betalar för vattnet ;)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats