Värmlandsmamman

Ergobaby Orginal

Jag älskar ergonomiskt bärande, det är ingen nyhet gissar jag. Jag kanske till och med är lite tjatig, men jag vill ändå dela med mig av mina erfarenheter om Ergobaby. Ergobaby finns i flera olika varianter, jag har Orginal. Jag köpte den innan Mikael ens var en månad och köpte då ett ”startset” som innehöll både sele och spädbarnsinsats. Det var extrapris på Köpbarnvagn.se just då, så jag passade på!

Det blir ofta en ”kamp” mellan Babybjörn och Ergobaby. Babybjörn hävdar att deras selar är ergonomiska. Låt oss leka med tanken att det är så. Hur kommer det sig att man kan bära en hel dag i en Ergobaby men bara någon eller några timmar i en Babybjörn? Det låter inte som den är särskilt ergonomisk då. Jag vill inte på något sätt hamna mitt i en strid mellan de två lägren, men det är mitt självklaraste argument.

I en Ergobaby behöver du ett spädbarnsinlägg till bebisen är stabil i bålen. Det består av en ”påse” och en kudde. Du kan anpassa den efter behov. Till en början använder man kanske både påsen och kudden. Sen bara påsen om bebisen blir lång innan hen är tillräckligt stabil. Blir bebisen istället stabil innan hen är tillräckligt lång använder man bara kudden. Jag har enbart testat påse + kudde och påse. Aldrig kudden då Mikael är väldigt lång. Jag fick till och med sluta med spädbarnsinlägget innan han var helt stabil för han var för lång för att få det bra.

Första gången man använder insatsen är det krångligt, det går nog inte att komma ifrån. Men det tar bara några få gånger innan man lär sig det. En stor fördel med det är att om bebisen somnar är sannolikheten större att du kan lägga ifrån dig hen då du lägger ned hela insatsen. Var en räddning för oss många kvällar kan jag säga. Nu när vi bara använder selen blir det lite jobbigare för då får man knäppa av hela selen och lägga ned Mikael med selen under sig. Det går, men det är inte lika lätt.

När bebis sen är redo att slippa inlägget så är selen riktigt lätt att använda. Du knäpper midjebältet och drar åt. Ta upp barnet och håll det mot dig. Dra upp panelen och trä i armarna i axelbanden. Rätta till så barnet sitter bra och knäpp remmen som håller ihop axelbanden. Dra sedan åt axelbanden. Klart. När du gjort det ett par gånger så går det lika snabbt som att klä på sig på morgonen. Det finns också tydliga instruktionsvideor på youtube att kolla på.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wK5TL3t2nI8[/youtube]

Något som är otroligt viktigt med en sele är att testa olika inställningar. Till en början fick jag ofta ont efter ett tag för jag hade midjebältet precis ovanför höften. Sen testade jag att istället ha bältet i midjan. Stor skillnad, nu kan jag bära i selen i flera timmar! Så våga testa lite. Små ändringar kan göra mycket.

Jag ger Ergobaby orginal 4 stjärnor av 5. Det är en toppensele för mina behov. Inte lika avlastande som sjal, men toppen när man har bråttom eller om man t. ex ska stå på en parkering eller liknande och ta upp barnet. Då slipper man hålla reda på 4-5 meter sjal!

Jag betalade 995 kr för selen om jag inte minns helt fel, och det var väl spenderade pengar! Men jag är lite nyfiken på att testa en Ergobaby 360 och jämföra dem.

11096569_10152897419758565_2181543183273827557_n

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats