Värmlandsmamman

Ett besök hos logopeden senare

I morse åkte jag och Joakim bussen in till stan för att träffa en logoped. Joakim har ju svårt med vissa ord. Tumme blir umme t. ex. Vi var lite tidiga så vi fick börja med att leka i väntrummet. Efter ett tag blev det vår tur. Logopeden kommer och presenterar sig och leder in oss i ett rum. Vi slår oss ned vid ett bord och logopeden tar fram ett genomskinligt pennskrin och tar upp de olika Babblarna. Joakim namnger dem och logopeden fortsätter med att läsa en bok om Babblarna, nämligen Bobbos Väska. Vi spelade också lite Memory även om Joakim tröttnade snart.

Vi pratade lite efteråt och logopeden gav mig råd och tips. Det var egentligen inte så mycket nytt. Pedagogen på förskolan hade föreslagit att vi skulle låtsas som att vi inte förstod för att få sonen att träna språket. Det sa logopeden, precis som jag misstänkte, var negativt. Det man ska göra är att förstärka. Dels ska vi som vuxna prata tydligt och visa hur man ska prata. Och när vi förstår så ska vi visa det, men vi ska inte heller låtsas som att vi förstår om vi inte gör det. Men om Joakim säger: ”Jag har ont min umme” så ska vi säga: ”Oj, har du ont i din tumme? Vad har du gjort då?” t. ex. Vi ska inte rätta, men vi ska säga det rätta ordet. Det är stärkande. Det främjar språkutvecklingen om han får känna sig förstådd också.

Logopeden menar också att vi har mycket att tjäna på att använda Tecken som stöd, så nu ska här nötas tecken! Det som kändes bra var att det enda negativa vi gjort är att inte använda mer tecken. Vi har annars inte gjort något negativt för hans språkutveckling utan vi har gjort på rätt sätt. Sedan Joakim lärde sig prata har vi bekräftat att vi förstår vad han säger och om vi inte förstått så har vi bett honom förklara mer eller visa.

Men nu har jag laddat ned en bra tecken-app och funderar på om jag ska beställa ett litet paket med Babblarfigurer och böcker. Om inte det hjälper Joakim så kanske det hjälper Mikael också, och han ska ju också börja prata snart :) Eller ja, han har ju redan börjat såklart :)

12963814_10153683145698565_6878156095976446125_n

En Joakim på bussen!

B50-p

Sånt paket funderar jag på att köpa! I böckerna finns också tecken som stöd.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats