Värmlandsmamman

Observationer på loppis

Jag var ju som sagt på loppis igår och fyndade lite. Jag såg två personer som bar sina bebisar i bärselar. Jag börjar med det som var positivt. De bar sina barn! De gav sina barn närheten som de önskar. Sen var det papporna som bar! Jag är kanske töntig, men jag tycker det är himla fint med pappor som bär sina barn. Tidigare tyckte jag det var töntigt att bli helt till sig av det, men nu blir jag det. Framförallt för att Mikael är tre och en halv månad och Jimmie har burit honom en gång i tio minuter. Jag och Mikael lär känna varandra i våra sjalar och sele. Jag får känna hans värme och han får insupa min bekanta doft. Vi knyter an tillsammans. Jimmie missar allt det där. Därför blir jag också helt till mig av män som bär sina barn. Mest för att jag skulle vilja se min egen man bära våra barn.

Det var det positiva. Det negativa är tyvärr att de antagligen inte kommer fortsätta bära länge till. Bägge selarna var oergonomiska. Inte bara för barnet utan även för den som bär. Det är ”lätt” att bära en pyttebebis med all tyngd på axlarna. Testa att göra det när de väger 8 kilo. Den ena bar i ett av de vanligaste märkena av oergonomisk sele och den såg, trots att den såg obekväm ut, mer bekväm ut än den andra selen. Jag har aldrig sett den selen innan, men det var tunna band över axlarna, bebis satt framåt och dessutom extremt långt ned.

Jag klagar inte på något här, men jag tror att den senare inte kommer bära länge till. Dels för att bära framåt kan vara betydligt jobbigare än att bära dem mot sig. Tyngden blir fel. Tyngden blir också fel när bebis sitter väldigt långt ned. Smala band gör ju att det blir mindre avlastning för den som bär också.

Man kan tycka att vi som bär med ergonomiska bärdon är orättvisa eller att vi hänger upp oss på att ”hata på” andra selar. Så är det inte. Inte för mig i alla fall! Det spelar mig ingen roll hur man bär, TOPPEN om man möter sina barns behov och bära dem om det behövs! Sen kan du göra det i vilket bärdon du vill! Det jag tycker är synd är att det blir oftast obekvämt för den som bär. De kommer säga saker som: ”Jag önskar jag kunde bära, men jag orkar inte mer” eller ”Nu är hen för tung för att bäras”. Hade de haft en ergobaby, Tula eller annan ergonomisk sele skulle de inte känna på det sättet. Därför fortsätter jag tjata om ergonomiskt bärande. För den vuxnas skull. Som vill spara sin stackars rygg och sina stackars armar. Jag vill att alla som vill bära sina barn ska ha möjlighet att göra det på ett bekvämt sätt!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats