Värmlandsmamman

Sova i egen säng

Jag får uppfattningen om att det är viktigt att barn sover i sin egen säng. För oss ser det helt annorlunda ut. Mikael sover i vår säng, han nattas där någon gång mellan 17:30-19:00. Sen går vi och lägger oss bredvid honom och sen sover han vidare. Det står en spjälsäng i sovrummet. Den är full i massa andra saker, lite förvaring så att säga. Jag säger inte att spjälsäng är något dåligt, verkligen inte. Joakim t. ex har först nu börjat kunna sova bredvid oss. Innan har han inte kunnat slappna av i vår säng. Så för hans sömn har egen säng varit otroligt viktig.

Det jag inte förstår är den här hetsen. Varför måste tre månaders bebisar sova i egen säng? De har spenderat nio månader i sin mammas mage, i perfekt temperatur och ständigt kunnat höra hennes hjärtslag och vaggas till sömns av hennes rörelser. Sen föds de och vi begär på en gång att de ska kunna sova själva. Natten på BB med Joakim vågade jag knappt sova för jag hade en liten enkelsäng med ett simpelt galler på sidan som skulle hindra Joakim från att ramla ur. För nej, han ville inte sova i baljan.

Mikael kommer inte sova i vår säng för evigt, men till han behöver något annat kommer han göra det. Jag kommer inte tvinga honom sova ensam i en spjälsäng. Det är för mig självklart att han fortfarande behöver att vi ligger bredvid för att han ska kunna somna. Jag är nöjd med att vi inte behöver ligga klistrade mot varandra utan att vi faktiskt kan ha en halvmeter emellan oss. Han vet att vi är där och då är han trygg. Och för mig är trygghet viktigare än något annat.

Jag säger inte att det finns ett rätt och ett fel. Men jag tycker att man ibland kan ha väldigt höga krav. Jag förstår att det kan vara jobbigt att ständigt behöva vagga ett barn till sömns när man hör andra som bara behöver lägga ned bebis för att hen ska somna. Men det finns anledningar till varför de första månaderna kallas för fjärde trimestern.

Gör precis som ni vill. Men bli inte förvånade av att det är svårt att få bebis att somna själv. Ställ rimliga krav så slipper man bli besviken över något som är fullt normalt.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats