Värmlandsmamman

Språkcafé

Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag varit borta från bloggen ganska länge. Men mycket händer i livet och bloggen får då en låg prioritering.

Vi bor ganska nära ett hotell som numer hyrs ut till Bert Karlsson. För en gångs skull är hotellet fullt. Av asylsökande. NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, håller språkcafé för asylsökande på biblioteket i närheten. Idag var andra tillfället och även andra tillfället jag var med. Första gången kom sex stycken tror jag, idag var vi betydligt fler än det dubbla. Det är lika roligt varje gång. En går dit med inställningen att en ska lära dem något, men det är jag som lär mig något. Det är så lärorikt.

Skulle jag behöva fly mitt land och komma någonstans där det inte ens är säkert att jag skulle få stanna. Då skulle jag nog gräva ned mig under täcket och aldrig komma upp igen. Men dessa personer är inte som jag skulle vara. Trots att de knappt kan engelska sitter de och lär sig ord och fraser. De skaffar lånekort och lånar hem barnböcker för att lära sig att LÄSA svenska. De vill lära sig viktiga fraser. Ovissheten i deras framtid syns inte där.

Jag gav dessa personer tre timmar av mitt liv. Men jag fick så otroligt mycket mer! Jag kan ärligt säga att de lärde mig mer än jag lärde dem. Och då tror jag ändå jag lärde dem en hel del. Men det är synd att det inte finns fler volontärer. Jag förstår att andra har mer pengar än tid, men för mig som har mer tid än pengar så passar det utmärkt att vara volontär. Och det behövs flera. Alla lär sig olika lätt och alla önskar att lära sig olika saker. Och man vill kunna hjälpa alla, men man räcker inte till. Jag hoppas ändå att de lärde sig något. Och att de kommer tillbaka.

Men miljön de vistas i främjar inte språkutvecklingen. De har inget att göra på hotellet. De som tränar mest svenska gör det genom att kolla på svenska youtube-klipp på mobilen. Man behöver fler möten! Barnen behöver få träffa andra barn. Få miljöombyte. Föräldrarna få träffa andra föräldrar. Jag försökte tipsa om öppna förskolan och liknande. Men det behövs mer. Jag vill kunna göra mer.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats